BLOGS

Kā augšupielādēt failus uz VPS no Linux

Visiem NodeRack virtuālajiem serveriem noklusēti ir ieslēgts SSH, ar kura palīdzību ir iespējams lietot SSH File Transfer Protocol, kas nodrošina drošu pieslēgšanos serverim un failu augšup/lejupielādēšanu, direktoriju veidošanu un citas darbības.

FileZilla ir bezmaksas atvērtā koda multiplatformu SFTP/FTP klients, kas darbojas arī Linux. Šajā rakstā apskatīsim, kā šo klientu uzstādīt, darbojoties Ubuntu distributīvā. FileZilla uzstādīšanu iespējams veikt no komandrindas palaižot komandu:

sudo apt-get install filezilla -y

Vai izmantojot Ubuntu grafisko lietotāja saskarni pakotņu uzstādīšanai - Synaptic. Lai to palaistu, spiežam System > Administration > Synaptic Package Manager.

Synaptic

Ja tiek prasīta parole, lai atļautu darboties ar sistēmas administratora tiesībām, ievadam paroli un spiežam OK.

Synaptic sudo

Atjaunojam informāciju par pieejamajām pakām, spiežot Reload. Kad informācija ir veiksmīgi atjaunota, Quick search ierakstam filezilla, ar kreiso peles taustiņu spiežam uz atrastās filezilla pakas un izvēlamies Mark for installation.

Synaptic mark

Tiks atvērts papildus logs, kas prasīs apstiprinājumu un parādīs sarakstu ar pakām, kuras nepieciešamas uzstādīt, lai nodrošinātu FileZilla darbību. Spiežam Mark.

Synaptic mark

Spiežam pogu Apply augšējā izvēlnē.

Apply

Vēlreiz apstiprinām, ka vēlamies uzlikt izvēlētās pakas spiežot Apply.

Apply


Pieslēgšanās pie servera izmantojot FileZilla

Lai palaistu FileZilla, spiežam Applications > Internet > FileZilla

FileZilla

Host laukā ierakstam domēna vārdu vai VPS IP adresi, Username - lietotājvārdu, Password - paroli. Port laukā ierakstam 22 un spiežam Quickconnect. Ja servera pieejas dati nav zināmi, tos iespējams aplūkot VPS kontroles panelī.

Quickconnect

Ja šī ir pirmā pieslēgšanās reize, tad tiks atvērts logs, kurā jums būs jāapstiprina, ka servera atslēga ir pareiza. Šī atslēga ir nepieciešama, lai nodrošinātu drošu pieslēgšanās kanālu pie servera, kā arī, lai neviens nevarētu pārtvert datus ko jūs sūtāt vai saņemat no servera. Lai pārbaudītu šo atslēgu ir jāpieslēdzas pie sava VPS un jāpalaiž komanda:

ssh-keygen -l -f /etc/ssh/ssh_host_rsa_key.pub

Ja servera atslēgas kontrolsumma sakrīt ar FileZilla attēloto, tad ieklikšķinam Allways trust this host, add this key to the cache un spiežam OK.

ssh key

Pēc veiksmīgas pieslēgšanās serverim tiek atvērts logs, kura kreisajā daļā ir pieejami lokālie faili, savukārt labajā pusē ir pieejami VPS faili, kas ļauj jums staigāt pa attalinātā servera direktorijām, darboties ar failiem, veidot direktorijas, u.tml.

connected


Resursi internetā